Význam kozího mléka na pokožku

 

Kozí mléko – významný zdroj antioxidantů, zvlhčujících a zvláčňujících látek pro pokožku

 

Účinky složek kozího mléka na pokožku

V přírodním stavu obsahuje kozí mléko účinné látky známé jako ceramidy, lipozomy, koenzym Q 10 a AHA kyseliny (kyselinu mléčnou a citrónovou). Kromě toho je kozí mléko bohaté na minerální látky (vápník, hořík, draslík a fosfor) a na vitamin A a vitaminy skupiny B. Vysoký obsah antioxidantů (vitamin A, inositol, selen, taurin, koenzym Q 10) chrání pokožku před působením volných radikálů, nedostatkem buněčné energie, a tím i předčasným stárnutím. Kozí mléko obsahuje řadu biologicky aktivních látek, které zvyšují odolnost pokožky proti nepříznivým vnějším vlivům a zánětům.Pro kosmetické účely jsou vhodné především dvě složky kozího mléka: tuk a syrovátka. 

Význam a složení tuku kozího mléka                                                                    

Tuk kozího mléka je ideálním transportním prostředkem účinných látek do hlubších vrstev pokožky. Obsahuje fosfolipidy, které jsou přirozenou součástí buněčných membrán a ceramidy, které tvoří mezibuněčný tmel v horní vrstvě pokožky. Tuk kozího mléka obsahuje více esenciálních mastných kyselin linoleové a arachidonové než kravské mléko a vyšší množství mastných kyselin se středním a krátkým řetězcem. Jeho složení pomáhá obnovit na pokožce narušený hydrolipidický povrchový film, který je důležitou součástí kožní bariéry.Snížení bariérových funkcí doprovází především suchou, citlivou zralou pokožku a proto jsou k ošetření těchto typů pleti  kosmetické prostředky s obsahem tuku kozího mléka velmi vhodné. 

Význam a složení syrovátky kozího mléka

Syrovátka z kozího mléka je velmi cennou surovinou pro kosmetiku. Bílkovinná část syrovátky podporuje hydrataci kůže, zabraňuje jejímu vysušování, zlepšuje její prokrvení a tím i její odolnost. Syrovátka obsahuje značné množství kyseliny mléčné a citrónové, které se podílí na regulaci látkové výměny buněk, zlepšují mikrocirkulaci a hydrataci pokožky, mají hojivé a bakteriostatické (zastavují růst mikrobů) účinky. Rovněž podporují obnovu kožní bariéry, stabilizují pH ochranného filmu a aktivují regenerační procesy stárnoucí kůže. Působí na pokožku tak, že jí omlazují, vyhlazují a zvláčňují. Přítomné antioxidanty (selen, taurin) zvyšují odolnost pokožky proti UV záření. Syrovátka obsahuje i důležité vitaminy skupiny B, především dexpantenol a kyselinu pantotenovou, které mají nejen hydratační, ale i zklidňující účinky.Kosmetické prostředky s obsahem syrovátky kozího mléka jsou velmi vhodné pro ošetření citlivé dehydratované pleti a rovněž mastné problematické pleti se sklonem k akné. Přípravky s obsahem složek kozího mléka se používají pro svojí biologicky aktivní hodnotu také  v léčbě a prevenci akné, atopického ekzému a lupenky. Jsou vzhledem ke svému komplexnímu přínosu v ošetření  vhodné pro všechny typy pleti včetně citlivé.Všeobecně je známo, že dříve se kozí mléko používalo ke koupeli dětí s těžkým atopickým ekzémem a lupénkou. Kozí mléko podporuje hojení, zklidňuje a zjemňuje podrážděnou pokožku. Při jeho  pravidelném používání u dětí s atopickou dermatitidou dochází k výraznému zlepšení stavu pokožky, k celkovému zklidnění – děti v noci lépe spí, snižuje se potřeba antihistaminik a nebezpečí sekundární infekce exkoriací. 

TOPlist