Mléko a jeho zpracování

 

Co s mlékem?

 

   Co s mlékem,které se nestihne vypít?

No nejlepší je sýr, na ten k nám jezdí spousta známých. Tím pádem  na tvaroh, kterého bych se mohla ujíst, mnohdy nezbyde. No a také vyrábíme glycerinové mýdlo s kozím mlékem. Neumíte si představit, jaké jsou výsledky při jeho používání u lidí s kožními problémy, jako je lupénka, akné nebo atopický ekzém. Také ti co pracují venku a mají mrazem popraskané ruce a obličej, po jeho používání nemají bývalé problémy. Nejlépe to vystihla moje teta, která od nás dostala mýdélko jako dárek a poté jéj okomentovala slovy „mám ruce jak pan farář“.

 

Jednou jsem četla „kozu nerozmazlovat!“. Tak to je věc diskuse - u nás se rozmazlují, všechny se dají pohladit a ani jednu by taky nenapadlo někoho trknout ne tak kopnout. Jednou se nám povedlo koupit kozu, která celý život u bývalých majitelů trávila uvazána na řetězu, když se dojila, kopala do všeho kolem a když bylo mléko nadojeno (tehdy jsme dojily ručně), tak se na poslední chvíli do toho stihla vykadit a mohly jsme to vylít. Po ročním pobytu u nás nekopala, při dojení stála jak přikovaná a žrala z ruky. Prostě „ jak s čím člověk zachází, tak také schází“

Počítejte také s tím, že z pravidla koza je li březí musí se tzv.zasušit (nedojí se) a to nejpozději v třetí třetině březosti, která trvá 5 měsíců. Může mít jedno až tři kůzlata.Jsou známy případy i čtyřčat.V době, kdy jsou kůzlata odstaveny, se dojí dvakrát za den.

 

 

 

TOPlist